Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Χανιά & Ρέθυμνο - Boutsoukas' Top 10

10 πράγματα που είναι must για να πάρει κάποιος μία τόση δα μικρούλα γεύση από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου του μαγικού αυτού νησιού. Διαβάστε που θα πήγαινε ο boutsoukas λοιπόν.

Διαμονή - Γνωρίζετε όλοι καλά ότι στην Κρήτη οι επιλογές διαμονής είναι αμέτρητες και για όλα τα βαλάντια και γούστα. Εγώ προσωπικά δεν πολυσυμπαθώ τα τουριστικά θέρετρα -μεγαθήρια οπότε θα έμενα σε κάποιο από τα παρακάτω.
1. Φυσικά στην παλιά πόλη των Χανίων και κατά προτίμηση στο Ifigenia Sudios. Ας μην έχει θέα στο λιμάνι, είναι αναπαλαιωμένα κτίρια φτιαγμένα με πολύ μεράκι από τον Μιχάλη Μπούλακα. (τηλ 28210-94357 και 28210-99184). Μ' αρέσει να ξυπνώ το πρωί με τις μαντινάδες από το απέναντι σπίτι.
2. Αν πάλι θέλετε να κοιμάστε και να ξυπνάτε με τους ήχους από τα κύματα να σας γαργαλάνε τα αυτιά, προτείνω επίσης το Sunny Bay Hotel της αξιαγάπητης Σταυρούλας Βερναδάκη στον Κίσσαμο (τηλ 28220-83062).
Από τις παραλίες ξεχωρίζω :
3. Φαλάσαρνα, απέραντη με τα καταγάλανα νερά της να σε καλούν να βουτήξεις στη Μεσόγειο.
4. Κεδρόδασος , δύσκολο να το βρεις, όμως τα λουλακί ανακατεμένα με σμαραγδί νερά του θα σας αφήσουν να αναρωτιέστε αν βρίσκεστε στον παράδεισο...
5. Πλακιάς, τεράστια, πεντακάθαρη και λατρεμένη, γιατί εδώ έχουμε δει το ωραιότερο ουράνιο τόξο να ζωγραφίζεται στον ουρανό μετά από ένα φθινοπωρινό μπουρίνι.
Όσο για το φαγητό, ένα είναι βέβαιο - πεινασμένοι αποκλείεται να φύγετε από αυτό το νησί
6. Αν βρεθείτε στα Σφακιά να πάτε στ΄Ασκύφου στο καφενείο του Σήφη του Καρκάνη, όπου έχουμε κάνει μερικά από τα καλύτερα γευστικά πάρτυ σε ολόκληρη την Κρήτη. Η απόλυτη μαγείρισσα κυρία Γιαννούλα (σύζυγος του Σήφη) μας έχει δώσει τη χαρά να γευτούμε σφακιανό γιαχνί, κρητικό πιλάφι (όπου μια φορά είχε γίνει η μάχη του Δράμαλη με κάποιους που κρατούσαν μυστικά τα πιάτα καλά κρυμμένα!), τσιγαριαστό και φυσικά για επιδόρπιο αμέτρητες σφακιανές πίτες με μέλι. Όλα αυτά βέβαια με την ακατάπαυστη συνοδεία πεντακάθαρης κρητικής τσικουδιάς.
7. Στο δρόμο του γυρισμού από Ελαφονήσι για Χανιά κοντά σε ένα μικρό φαράγγι που πάντα μου διαφεύγει το όνομά του κάντε μία στάση στον "Άρχοντα". Θα με θυμηθείτε! Φανταστικό φαγητό και άφθονο γέλιο από τον πραγματικό άρχοντα ιδιοκτήτη του!
8. Αν σας αρέσει να αγναντεύετε το πέλαγος και την πόλη των Χανίων από ψηλά (by day or by night) μην ξεχάσετε να πάτε για ένα πλούσιο πρωινό, για καφέ ή το βράδυ για ποτό στην Κουκουβάγια.
9. Μαγευτική και η διαδρομή προς το Θέρισο, όπου για να φτάσετε στο χωριό θα περάσετε από το φαράγγι που φέρει το όνομα του Βενιζέλου. Άγριο, μαγευτικό και τόσο επιβλητικό. Στο χωριό σας περιμένει μια ταβέρνα, όπου η φιλοξενία των ιδιοκτητών σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές γεύσεις θα σας μείνουν αξέχαστα.
10. Τελευταία άφησα την πολυαγαπημένη μου ταβέρνα "Η καλή Καρδιά" του "φιλόσοφου" Αγαπηνάκη στο χωριό Κουρνάς. Το απόλυτο must του νησιού. Το φαγητό δεν συγκρίνεται και αν πετύχετε τον παππού Αγαπηνάκη και τύχει να φιλοσοφήσει τη ζωή μαζί σας, σίγουρα θα φύγετε όχι μόνο χορτασμένοι αλλά και με περισσή θετική ενέργεια! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς Αγαπηνάκη με κατσικίσιο γάλα και πορτοκάλι... Γεύση που δεν θα βρείτε αλλού!

Ξέρω ότι το τοπ 10 τελείωσε όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω και ένα μοναστήρι που πρέπει να πας! Πρόκειται για τη Μονή της Καλυβιανής στο νομό Ηρακλείου. Όταν πας θα με θυνηθείς!
Υπάρχουν φυσικά κι άλλα πολλά, πάρα πολλά που δεν ανέφερα, όμως οι επιλογές για την Κρήτη θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο. Αχ, πόσο θα ήθελα να κάνω μία βουτιά στα νερά του Πλακιά τις μέρες αυτές...

26 σχόλια:

Αρης Δαβαράκης είπε...

Sorry που δεν σχολιάζω το πόστ όπως θάπρεπε αλλά αυτό το "μέσα στο μυαλό μου είσαι" μ΄άρεσε πολύ και ήθελα να στο πω αμέσως τώρα! Τιμή μου! Την αγάπη μου και μην ξεχάσεις να γυρίσεις το ρολόϊ σου μια ώρα πίσω στίς 4!

If...ιγένεια είπε...

Αχ και να ήταν δικά μου τα Ιφιγένεια στούντιος.. ;p

boutsoukas είπε...

@Άρης
Χαίρομαι που σου άρεσε, όμως πιο πολύ χαίρομαι που το εννοώ! Η τιμή είναι δική μου! Τις καλημέρες μου με νέα ώρα!

@ifigeneia
Mπορείς πάντα να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τα δικά σου! Και φρόντισε να έχουν και θέα θάλασσα please!

geokalp είπε...

να πω την αλήθεια προτιμώ τις παραλίες αριστερά - όπως κατεβαίνουμε - του Πλακιά
επίσης, τη βουτιά στον Κουρταλιώτη θα τη θυμάμαι για πάντα!
τέλος, η προ-τελευταία σου αράδα συνοψίζει τις εντυπώσεις από Κρήτη μεριά...

boutsoukas είπε...

Είπαμε, η Κρήτη είναι για όλα τα γούστα! Το Κουρταλιώτικο φαράγγι ειναι must επίσης, έχεις δίκιο-όπως πάντα!!!!
Άντε πότε θα πάτε Αγαπηνάκη να μας φέρετε και photos??

mpoumpoula είπε...

στον σήφη στον σήφη μην ξεχάσετε να πάτε!!!
Λές ο αγαπηνάκης να ζεί ακόμα??????

Aντώνης είπε...

Αχ, 4 χρόνια στα λημέρια τούτα γύρναγα!

boutsoukas είπε...

@mpoumpoula
Είμαι σίγουρη ότι θα ζει ακόμη τρομερή μπουμπουλίτσα και νομίζω ότι μια φορά πρέπει να πάμε μαζί εκεί...

@αντώνης
Τυχερός που γύρναγες σε τέτοια λημέρια! Καλώς όρισες στην παρέα μας. Την καλησππέρα μου.

Αναμοχλευτης είπε...

Καλησπέρα, αγαπητέ φίλε.

Να συμπληρώσω στα «θαύματα» του Ρεθύμνου και την ταβέρνα του μάλλον αθυρόστομου κ. Γαβαλά, που δεν πολυγουστάρει κομπλιμέντα για τους πάρα πολύ εύγευστους μεζέδες του.

«Μα τι τους κάνετε και γίνονται τόσο φουσκωτά τα κολοκυθάκια σας κ. Γαβαλά», είπε... αθώα κυρία απ' την Αθήνα στον ομολογουμένως συμπαθέστατο ταβερνιάρη, για να εισπράξη την απάντηση: «Τα πηδώ, κυρά μου».

boutsoukas είπε...

@Λυκάων...
Καταρχήν να σου διευκρινήσω ότι είμαι φίλη και όχι φίλος.Δικαιολογημένο το μπέρδεμα λόγω του boutsoukas.
Κατά δεύτερον, δώσε μας σε παρακαλώ άμεσα στοιχεία για το που ακριβώς βρίσκουμε τον κ. Γαβαλά!! Αυτό θέλω να το δω οπωσδήποτε!!

Αναμοχλευτης είπε...

Συγγνώμη για το λάθος περί του φύλου σου. Οι παγίδες της γραπτής επικοινωνίας, βλέπεις.

Δυστυχώς πέρασαν κάποια χρόνια από τότε και δεν θυμάμαι την ακριβή διεύθυνση. Απ' ό,τι θυμάμαι αμυδρά, βρίσκεται έξω από το Ρέθυμνο στα περίχωρα, στον παλιό εθνικό δρόμο, δεξιά πριν τον Πλατανιά. Πάντως φαίνεται ότι είναι πολύ γνωστός στους Ρεθυμνιώτες.

boutsoukas είπε...

@Λυκάων ο αναμοχλευτής
OK. Θα τον εντοπίσω στην επόμενη μας επίσκεψη. Τόσους φίλους έχουμε εκει, τι στο καλό, κάποιος θα τον ξέρει.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Στον Θέρισσο να φάτε στον Αντάρτη πάντως! Πολύ ωραίο!
Εμένα ο Πλακιάς δεν μ'αρεσέ πάντως, η Φαλάσαρνα μακραν η καλύτερη παραλία!

boutsoukas είπε...

@_st_
Μα δεν μπορούσα να θυμηθώ με τίποτα πως έλεγαν την ταβέρνα στο Θέρισο. Αντάρτης λοιπόν, αυτήν εννοούσα! Ευχαριστώ και καλημέρα!

Βασιλική Ν. είπε...

Ένα τέτοιο ποστ πόσο αλλοιώτικα θα διαβάζονταν αν ήταν τώρα Ιούνιος...
Αλλά είναι Νοέμβριος και διαβάζοντάς σε τώρα, ενώ ακόμα αναρρωνω πού να ξέρεις τι μου ξύπνησες... ε, θα σου πω:
Έχω περάσει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου στα Χανιά για πέντε καλοκαίρια. Εκεί πρωτοείδα θέατρο στα εικοσιπέντε, μια πρόβα για την ακρίβεια. Εκείνο το βράδυ αποφάσισα πως πήρα τη ζωή μου λάθος κι άλλαξα ζωή. Γύρισα στη Θεσσαλονίκη και δυο μήνες μετά έδωσα καταταρκτήριες και μπήκα στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών και το σπούδασα. Εκεί έκανα τα καλύτερα σεμινάρια Θεάτρου. Εκεί απέκτησα έναν από τους καλύτερους φίλους μου, έναν σκηνοθέτη. Εκεί η διψασμένη ψυχή βρήκε τον τόπο της και την έκφρασή της... Εκεί πρωτάρχισα να γράφω ποιήματα...
Με γύρισες δεκαπέντε χρόνια πίσω κι ήταν όλα τόσο δυνατά και καίρια... όσο και οι μυρωδιές αυτής της πόλης, όσο και η ομορφιά του Κάστρου που κάναμε πρόβες...
Αχ, να είσαι καλά κι ας μην πήγα σ' αυτά τα μέρη που περιγράφεις... πήγα σε μέρη άλλα που με καθόρισαν, μα ήταν αφορμή τα Χανιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ!
Καλό βραδάκι!

αντωνης είπε...

Αφου χαιρετησω το blog ετουτο, να αφησω και εγω ενα σχολιακι για την πολυαγαπημενη Κρητη. Τετοιο μερος δεν εχω ξαναδει. (ειμαι και επηρεασμενος απο την κρητικια γυναικα μου)
Λιγες πινελιες για αγαπημενες γωνιες του τοπου.
Ανωγεια, Αρκαδι, Αρχάνες. Οροπεδιο Λασιθιου, Σητεια, Ματαλα και πολλα πολλα αλλα.
Απο παραλιες το Μπαλλί στο νομο Ρεθυμνου και η Αγια Φωτια, κοντα στην Ιεραπετρα.
Σημ. στο νομο Χανιων δεν εχουμε παει ακομη. Στο μελλον σιγουρα

αντωνης είπε...

Και κατι που ξεχασα πριν. Εχω μεινει πολλες φορες αναυδος με τις κρητικες μαντιναδες και ακουω φανατικα κρητικη μουσικη.

boutsoukas είπε...

@Βασιλική
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου Βασιλική μου. Χαίρομαι που ένα τόσο "πεζό" ποστ στάθηκε αφορμή για ένα εσωτερικό ταξίδι στο παρελθόν. Γιατί αυτό το blog μιλάει για κάθε είδους ταξίδια που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ακόμα και αυτά της ψυχής. Να είσαι καλά και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση! Καλημέρα.

@a.g
Καλώς ήρθες a.g και ευχαριστώ για τις συμπληρωματικές πληροφορίες που μας πρόσφερες.
Δυστυχώς στο νομό Λασιθίου δεν έχω μείνει, εκτός από μία αυθυμερόν επίσκεψη που κάναμε, και γι΄ αυτό έχω σχετική άγνοια.
Στα Ανώγεια όμως πρέπει να πω ότι απόλαυσα την φιλοξενία της καταπληκτικής κυρίας Σκουλά, και ας ήταν η διαδρομή μέσα από τα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου τρομακτική (ειδικά το πέρασμα από τα Ζωνιανά θα μου μείνει αξέχαστο...).
Την καλημέρα μου!

geokalp είπε...

άλλο ένα φανταστικό που επικρατεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης είναι η αίσθηση αυτονομίας που διαθέτουν.
Με την προηγούμενη δουλειά είχαμε το σλόγκαν "μα καλά, άλλο ΦΕΚ έχουν σ'αυτή τη Κρήτη;"...
σήμερα μάλιστα στάθηκε αδύνατο ακόμα και στην Αστυνομία (12 τζίπ με βαρύ οπλισμό) να εισέλθει σε κάποιο χωριό του Μυλοποτάμου, όπου φαίνεται ότι η "παραγωγή" έχει ..ξεφύγει...

αντωνης είπε...

Μα και αυτοι στα Ζωνιανα βρηκαν να πανε; Δεν το ξερουν οτι εκει δεν χαμπαριαζουν τιποτα;

@boutsoukas
καλως σε βρηκα
Κατα τη γνωμη μου χανει οποιος δεν εχει παει στο Λασιθι, και δεν εννοω στα γνωστα μερη (οπως πχ. τον Αγιο)

geokalp είπε...

αααχχχ αυτό το οροπέδιο... να μην έχω πάει...
κάποτε είχε και πολύχρωμους ανεμόμυλους!

boutsoukas είπε...

Παιδιά βοήθειά τους που πήγαν στα Ζωνιανά!!! Αυτό λέγεται προγραμματισμένη Θυσία...
Όσο για το Λασίθι, είναι στο πρόγραμμα συνδυασμένο φυσικά με Κάσο, που είναι το μεγάλο μου απωθημένο!!!
Την καλημέρα μου geokalp και a.g.

geokalp είπε...

θυμήθηκα σήμερα ότι εδώ για πρώτη φορά έδωσα αξία στην είδηση για τα Ελ Ζωνιανά...

boutsoukas είπε...

Το είχα δει το όνειρο Καλπ μου!!! Χρόνια πριν και μάλιστα live!! Κοιτα να δεις σύμπτωση τώρα, ε?
Το καινούριο ποστ που ετοιμάζω πάντως θα είναι σχετικό με ένα άλλο Ελ που έλαβε χώρα πολλές δεκαετίες πριν....

Βλαμμενος είπε...

Πολύ καλό το ποστ για τον τόπο μου...όλα τα μέρη που αναφέρεις αξίζουν...

Μακάρι να γινότανε
η θάλασσα να λείπει
και να μπορούσε να ενωθεί
η Αθήνα με την Κρήτη

boutsoukas είπε...

@βλαμμένος
Καλώς όρισες, κοπέλι! Σε ευχαριστώ για την..μαντινάδα(!?)
Την καλησπέρα μου!