Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

"Το χειμώνα κάνουμε υπομονή με την ελπίδα της ανοίξεως"

Δύσκολη η αναμονή , το ομολογώ. Δεν μου αρέσει, αν και γνωρίζω ότι είναι απαραίτητο κομμάτι της πορείας.... Καθότι όμως, ως γνωστόν, δεν γίνεται να μένω άπραγη, έχω πάρει για συντροφιά μου το βιβλίο του γέροντα Παϊσίου "Λόγοι Ε', Πάθη και Αρετές" και πορεύομαι στην καθημερινότητά μου. Σας προτείνω να το διαβάσετε κάποια στιγμή το βιβλίο αυτό. Θεωρώ ότι είναι τόσο σύγχρονο όσο δεν φαντάζεστε και ότι σε όποια φάση της ζωής του κι αν βρίσκεται ο αναγνώστης σίγουρα θα αποκομίσει πολλά.

Σας παραθέτω ένα επίκαιρο κομμάτι και για μένα αλλά και για την Ελλάδα του σήμερα.

"-Γέροντα, βλέπω ότι δεν προχωράω πνευματικά και στεναχωριέμαι.

-Μια φορά κάποιος είχε φυτέψει ένα κλήμα, και ενώ δεν είχε πιάσει ακόμα ρίζες, είχε την απαίτηση να βγάλει σταφύλια, να κάνει άφθονο κρασί για να πίνει, να ευφραίνεται και να μεθάει. Έτσι κάνεις και εσύ. Φύτεψες μια κληματσίδα και θέλεις αμέσως να πιεις κρασί. Αυτό δεν γίνεται. Το κλήμα δεν το φυτεύεις σήμερα και αύριο πίνεις κρασί. Σε έναν χρόνο μπορεί να φας μερικά τσαμπιά. Σε δύο χρόνια θα φας ένα κοφίνι σταφύλια και σε πέντε χρόνια θα πιεις και κρασί. Να αγωνίζεσαι λοιπόν και να κάνεις υπομονή, αν θέλεις να απολαύσεις καρπούς πνευματικούς.

-Γέροντα, δεν έχω συνηθίσει να περιμένω και εύκολα χάνω την υπομονή μου.

-Χρειάζεσαι υπομονή και σύνεση. Βλέπεις, πολλές φορές, ενώ κάνει κανείς υπομονή μια-δυο ώρες για να ψηθεί το φαγητό, δεν περιμένει δύο λεπτά να κρυώσει, αλλά, χωρίς να σκεφτεί, τρώει και καίγεται. Λοιπόν... Όταν επιστρέψω στο Άγιον Όρος, θα σου στείλω μία εικόνα της Αγίας Υπομονής. Μου έστειλαν τρεις εικόνες, δύο Οσίων και μία της Αγίας Υπομονής- των Οσίων τις έδωσα και τις δύο ευλογία, της Αγίας Υπομονής την κράτησα...

-Γέροντα, τώρα που ήρθατε δεν μου φέρατε κανένα "βότανο" από το Άγιον Όρος. (Η αδελφή ζητά κάποιο "βότανο", δηλαδή λόγο πνευματικό, έχοντας υπ' όψιν της την επιστολή "Πνευματικά Βότανα", την οποία ο Γέροντας έστειλε στο Ησυχαστήριο στις 13-1-1971.)

-Αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν "βότανα" στο περιβόλι της Παναγίας... Πρέπει να έρθει η άνοιξη. Αλλά για να έρθει η άνοιξη, χρειάζεται να κάνεις λίγη υπομονή να περάσει ο χειμώνας. Επομένως, τώρα το καλύτερο και αποτελεσματικότερο "βότανο" είναι η υπομονή.

-Γέροντα, νιώθω να βρίσκομαι στην καρδιά του πνευματικού χειμώνα.

-Αν θέλεις να αλλάξει ο καιρός, να γίνει γλυκός, να ανθίσεις και να καρπήσεις, να παράγεις καρπούς αρετής, πρέπει να χαίρεσαι και την παγωνιά και τις λιακάδες, γιατί όλα βοηθούν για το καλό. Τον πνευματικό χειμώνα τον περνάμε με υπομονή και την υπομονή την δίνει η ελπίδα της πνευματικής ανοίξεως. Ύστερα, το καλοκαίρι αναγνωρίζουμε το καλό του χειμώνα που γέμισε τις δεξαμενές με νερό και εξαφάνισε με τις παγωνιές όλα τα μικρόβια. Ο Καλός Θεός όλα τα οικονόμησε σοφά για την σωτηρία μας και μας βοηθάει σαν Καλός Πατέρας- από μας χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή."

9 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Υπομονή. Η πιο μεγάλη αρετή. Και για τα καλά και για τα άσχημα. Εγώ το λέω πείσμα -πιο δυναμικός όρος. Και πείσμα χρειαζόμαστε (πέρα από την υγεία) για να φτάσουμε το κάτι παραπάνω. Παραβολικό το κείμενό σου. Γούσταρα

boutsoukas είπε...

@Mad
Καλώς μας όρισες γιατρέ!

Συμφωνώ ότι και το πείσμα το χρειαζόμαστε, αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την υπομονή, τουλάχιστον όπως την εννοεί ο γέροντας Παίσιος.

Την καλησπέρα μου και χάρηκα που σου άρεσε το κείμενο.

Βλαμμενος είπε...

φανταστικο κειμενο ... ειλικρινα ήταν κατι το οποιο ήθελα να διαβασω αυτη την στιγμη...μεσα στο καταχείμωνο....

Βασιλική Ν. είπε...

Ωραίο δωράκι ήταν τώρα αυτό!
Ευχαριστούμε από καρδιάς!
Ξέρεις ίσως και να μην είναι ολότελα άλλο πράγμα το πείσμα από την υπομονή, σκέφτομαι τώρα.
Καμιά φορά όταν σε πιάσει το πείσμα να περιμένεις κάπως αυτά τα δύο ταυτίζονται και το πείσμα δίνει μια δυναμική ενέργεια στην υπομονή και την εκτοξεύει.
Άντε, λέω και προκαταβολικά Καλό μήνα, γιατί κι εγώ βιάζομαι να έρθει η άνοιξη και από υπομονή δεν σκίζω κιόλας!!!

Unknown είπε...

@βλαμμένος
απλός και κατανοητός!!!! χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο.
Καλησπέρες!

@Βασιλική
Να είσαι καλά καλή μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Για το πείσμα μου φαίνεται ότι πρέπει να αναρτήσω νέο ποστ...., γιατί συνεχίζω να διαφωνώ στο ότι είναι προέκταση της υπομονής, ούτε και ταυτόσιμες έννοιες.
Καλό μήνα προκαταβολικά κι από μένα λοιπόν και...καλή επιτυχία!!!

KitsosMitsos είπε...

Αρετή η υπομονή. Και σπάνια την έχουμε, όντως.
Την καλησπέρα μου.

Βασιλική Ν. είπε...

Κλείσαμε για 12 του Φλεβάρη στο Πλατό και σας περιμένουμεεεεεε!!!!!!!!
Καλό μήνααααααα!!!!!!!!

Aντώνης είπε...

Πολύ φοβάμαι όμως ότι το κλήμα πέρα από στραβό το έφαγε κι ο γαϊδαρος όσον αφορά την Νεοελληνική μας ανθοφορία... για καρποφορία ούτε λόγος

Unknown είπε...

@kitsosmitsos
Χαίρομαι που συμφωνούμε! Την καλημέρα μου!

@Αντώνης
Δεν έχεις άδικο, όμως από την άλλη μεριά ακόμα και στα καμμένα φυτρώνουν φυτά. Και γι'αυτό δεν παύω ποτέ να ελπίζω και να προσπαθώ όπως και όσο μπορώ.
Καλημέρα!